Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

Kağıthane'ye Zaman Yolculuğu: 19. Yüzyılın Fotoğraflarıyla

“Kağıthane” Osmanlı yazlık sarayları, su mimarisinin özgün örnekleri, köşk ve kasırları, köprüleri, çeşmeleri, ayazmaları, köy hayatı, mesire alanları ile tarihin her dönemine ait izler taşıyan çok katmanlı ve çok kültürlü bir geçmişe sahiptir. Fatih Sultan Mehmet’in, Sydarist (bölgedeki vadinin o dönemde bilinen adı) ormanlarını kullanarak savaş kayıklarını burada imal ettiği bilinmektedir. Tamamı Kağıthane’de üretilen gemiler Haliç’ten denize indirilerek İstanbul’un fethini başlatmıştır. Bölgenin tarihindeki bir başka önemli dönüm noktası da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda oynadığı roldür. Kurtuluş Savaşı sırasında verilen mücadeleye silah sağlayan baruthane Kağıthane’de inşa edilmiştir.

Şehre yakın olması, ortasından geçen mineral bakımından zengin tatlı suyu olan deresi, temiz havası ve bereketli toprakları nedeniyle tarım ve hayvancılıkta için son derece verimli olan bölge, Osmanlı Dönemi’nde önemli yapılara ev sahipliği yapar. Haray-ı Hümayun (Saray harası) verimli topraklarından dolayı buraya kurulur ardından has bahçeleri de içine alır. Bölgenin ilk camisi de 1722 yılında Sadabad Sarayı ile birlikte yaptırılır.

Özellikle 17. yüzyılda kentin en önemli mesire alanlarından biri haline gelir Kağıthane. Özellikle 18. yüzyılda, Lale Devri'nde İstanbul'un en 'popüler' yeridir. Dönemin sembolü olan Sadabad Sarayı’nın yapılması, etrafının havuzlarla, bahçelerle süslenmesi bu devirde olmuştur. Lale Devri'nden sonra da mesire yeri olarak çok rağbet gören Kağıthane, özellikle 1930'lu yıllarda Türkiye’ye gelen Fransız mimar ve şehir plancısı Henri Prost'un Haliç ve çevresini sanayi merkezi olmasına yönelik planlarının uygulanmaya başlanmasıyla özgün doğal özelliklerini yitirmeye başlar.

Kentin dört bir yanında yaşam kültürünün bir parçası olarak yeniden hayata geçirdiği kamusal mekânlarına bir yenisini ekleyen İBB, Kağıthane Sanat’ı yeniden İstanbullular’ın kullanımına sunuyor. Kentin görünen ve görünmeyen insan hallerine kültür, sanat ve hafıza sergileri ile ayna tutmak üzere hazırlanan Kağıthane Sanat kamusal Sergi Salonu “Kağıthane'ye Zaman Yolculuğu: 19. Yüzyılın Fotoğraflarıyla” sergisiyle artık “meydan”da.

İstanbul'un kuruluşundan günümüze yaşam kültüründe vazgeçilmez bir parçası olan Kağıthane’nin tarihine odaklanan “Kağıthane'ye Zaman Yolculuğu: 19. Yüzyılın Fotoğraflarıyla” sergisi, İBB Atatürk Kitaplığı ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Fotoğraf Arşivlerinden bir seçki sunuyor ziyaretçilerine. 





BAŞLANGIÇ TARİHİ 24.01.2024 03:42
BİTİŞ TARİHİ 01.03.2024 12:00
YER Kağıthane Sanat  
ADRES Merkez, Mermerciler Sk. 10, 34406 Kâğıthane


Kağıthane'ye Zaman Yolculuğu: 19. Yüzyılın Fotoğraflarıyla


İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr