Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

Solgun Yolların Gölgesinde


İkilinin düet sergisi, 90’lardan bu yana birlikte aldıklara yola, yürüyüşe, yürüyüşün oluşturduğu üretim ve diyalog izleğine odaklanıyor. İkili, kentin coğrafik konumlanışına paralel kaybolan, solan, arada kalan katmanların ve duyumsal olanın görünmeyen gramerini açığa çıkarmaya çalışan yapıtlar üretiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin kültür rotasına kazandırdığı Haliç Sanat, Hülya Özdemir ve Ferhat Satıcı'nın "Solgun Yolların Gölgesinde" sergisine ev sahipliği yapıyor. 

İkilinin düet sergisi, 90’lardan bu yana birlikte aldıklara yola, yürüyüşe, yürüyüşün oluşturduğu üretim ve diyalog izleğine odaklanıyor. İkili, kentin coğrafik konumlanışına paralel kaybolan, solan, arada kalan katmanların ve duyumsal olanın görünmeyen gramerini açığa çıkarmaya çalışan yapıtlar üretiyor. 

Üretimlerinde katmanları ve videonun diğer sanatsal medyumların düşünce süreçleriyle olan ilişkisini sorgulayan ikili, videonun disiplinler arası tarafına odaklanıyor. İkili, Lazzarato'nun "zamanı kristalleştirme makinaları" olarak tanımladığı bu medyuma zamanın ve mekanın açısından tekrar bakmayı deniyor.

Özdemir, suyun düşsel ve akışkan yanıyla zamanı yeniden deneyimlemeye davet ederek ışığın akışıyla su arasında bir bağ kuruyor. Satıcı, anıtsal alegorileri, eseri üreten sanatçının zihniyle eserin zihni arasındaki bağları açığa çıkarmaya çalışıyor. Hareketli imajın üretim süreçleri ile kalıcı ve sabit imgelerin üretilişi arasında bir topografya kurgulayan Satıcı, anıt imgesini zamansız bir coğrafyada izleyiciyle tekrar buluşturmayı deniyor.

Özdemir ve Satıcı'nın yaklaşık 25 yıllık üretim süreçlerinde aldıkları mesafenin sonuçlarını gözler önüne seren sergi, birlikte üreten iki sanatçının kesişim noktalarını ortaya koyuyor.

26 Aralık 2022’de başlayan sergi, 29 Mart 2023 tarihine kadar Haliç Sanat'ta ziyaretçilerini bekliyor.

HÜLYA ÖZDEMİR HAKKINDA

Hülya Özdemir, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2020 yılında D.Ü.S.T.Fakültesi Resim Bölümü'nde yüksek lisansını "Videoist Ekseninde 2000'lerden Günümüze Türkiye'de Video Sanatını Yeniden Yorumlama" başlıklı tezi ile tamamladı. Hülya Özdemir, imgenin, kaybolan dağılan ve coğalan doğasını, araştırır. Zamana ve mekana dayalı olarak hafızayı yeniden kurmayı ve keşfetmeyi dener. Üretim biçimlerinin katmanlarına, arka planlarına ve seslerine odaklanır.

Yapıtları yurt içi ve dışında birçok mekan ve etkinlikte sergilenmiştir. 2003 yılından beri Videoist Video Sanatı İnsiyatifinin Ferhat Satıcı ile birlikte kurucusu ve yürütücüsüdür.

FERHAT SATICI HAKKINDA

1973 Yalova doğumlu olan Ferhat Satıcı lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Marmara Üniversitesi’nde tamamladı. Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Heykel bölümü öğretim üyesi olan sanatçı çalışmalarında heykel, video , fotoğraf, enstalasyon ve resim gibi farklı teknikler kullanmaktadır. Satıcı, anıtsal olan ile gündelik olanın sınırlarını belirsizleştirmeye yönelik çalışmalar üretir. İmgenin harekete ve süreye dayalı duygulanımsal kuvvetler ile olan ilişkilerini inceler. 2003 yılında kurulmuş olan, 2013-2016 yılları arasında Mardin de faaliyetlerine devam etmiş Videoist video sanatı İnisiyatifinin Hülya Özdemir’le birlikte kurucusu ve yürütücüsüdür . 6.Çanakkale Bienali’nin ve 3. Mardin Bienali’nin organizasyonel ekibinde yer almış, eş küratörlük yapmıştır. Çeşitli kitap ve dergilerde yazarlığın yanı sıra yayın kurulu üyeliğinde bulunan Satıcı yurtiçinde ve dışında birçok karma ve kişisel sergi gerçekleştirmiştir.



BAŞLANGIÇ TARİHİ 26.12.2022 09:00
BİTİŞ TARİHİ 29.03.2023 08:00
YER Haliç Sanat
ADRES Fener Evleri 3- Balat Mah., Mürsel Paşa Cad., No: 6/Fatih
Solgun Yolların Gölgesinde


İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr