Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

İBB kütüphanelerinde 2022 yılı

26.01.2023


İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ‘yeni nesil kütüphanecilik’ anlayışıyla  “Kültür, sanat ve kitabın ulaşmadığı yer kalmayacak” vizyonunu birleştirdiği üç yıllık dönemde toplam 33 yeni kütüphaneyi hizmete sunduk. İstanbul’a, zengin içerikli kitap koleksiyonlarının yanında kültür ve eğitim merkezleri olarak faaliyet gösterecek alanlar kazandırdık.

Hem bireysel hem grup çalışmalarına uygun sesli ve sessiz  alanlar, elektronik ve dijital üretim odaları, sergi alanları, konferans salonları, çocuk bölümleri ile çok amaçlı ve fonksiyonlu mekânları ifade eden yeni nesil kütüphanelerle geleneksel kütüphane anlayışını ileri bir noktaya taşıdık.



 

KÜTÜPHANE AÇILIŞLARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü olarak İstanbul’a zengin içerikli kitap koleksiyonlarının yanında kültür ve eğitim merkezleri olarak faaliyet gösterecek kütüphaneler kazandırılması hedefi kapsamında 2022 yılında 23 yeni nesil kütüphaneyi İstanbulluların hizmetine sunduk.  

Kütüphanelerimizi incelemek için tıklayınız.



ETKİNLİKLER

İstanbul’a kazandırılan yeni kütüphaneler, yalnızca bir kütüphane olarak tasarlanmıyor, kültürel aktivite ve sosyalleşme mekânlarını da içinde bulunduran alanlarıyla dikkat çekiyor. Bilgiye ve kültür-sanat faaliyetlerine erişimin kamusal hak olduğu fikrinin somutlaştığı yeni nesil kütüphaneler aracılığıyla ücretsiz ve herkese açık etkinlikleri İstanbul’un hemen her noktasına taşınıyor.

“Bu şehrin tüm çocukları eşitlenecek” anlayışıyla yapılan çalışmalarda İstanbul’un her yanındaki kütüphanelerimizde, her yaş grubuna özel eğitici, öğretici ve eğlenceli bir etkinlik takvimi hazırlanıyor.

Kütüphanelerde edebiyat, sanat ve düşün dünyasının değerli isimleriyle bir araya geliyor, kolektif bir üretim gerçekleştiriliyor.

Sınavlara hazırlanan öğrencileri desteklemeye devam ediyoruz. Soru çözüm atölyelerinin yanı sıra ücretsiz soru bankası kitapçığı dağıtımlarımızla yüzbinlerce öğrenciye erişiyoruz. İstanbul Senin uygulaması içerisinde yer alan deneme sınavlarını tüm öğrencilerin erişimine açıyoruz.


   


YENİ MÜZELER

2022 yılında İstanbul'un kültürel mirasının öne çıkan örneklerinden dört yapı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'na bağlı İBB Miras'ın dokunuşlarıyla hayat buldu.

Arkeolojik restorasyon çalışmalarıyla güçlendirilen  Yerebatan Sarnıcı, modern müzecilik anlayışıyla yeniden kente kazandırıldı.

Yeniden işlevlendirme projesiyle restore edilen Cendere Su Pompa İstasyonu ve Fener Evleri, sergi ve etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere kapılarını açtı.

1600 yıllık dünya mirası Kara Surları, harabe estetiğini korumayı esas alan arkeolojik restorasyon anlayışıyla yeniden hayata döndürüldü.

Müzelerimizi incelemek için tıklayınız.



SERGİLER

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, 2022 yılında 20’den fazla sergiyi sanatseverlerle buluşturdu. Bebek Sarnıcı, Cendere Sanat Galerisi, Haliç Sanat ve Yerebatan Sarnıcı’nın İstanbul’un kültür sanat hayatına yeni bir soluk katmasıyla farklı küratörlerin çeşitli çalışmalarına ev sahipliği yapıldı.

Sergilerimizi incelemek için tıklayınız.



YAYINLAR

Türkiye’nin entelektüel birikimine katkı sunmayı kendisine misyon edinen Atatürk Kitaplığı, zengin eser koleksiyonunun yanı sıra yayınlarıyla da şehrin kültürel alanına katkı sundu.

2022 yılında 16 yayın, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yayın hayatına kazandırıldı.

İstanbul Belediyesi’nin ve şehir tarihi hakkında önemli bilgiler sunan, araştırmacılar için de her yönüyle eşsiz bir kaynak oluşturan Şehremaneti Mecmuası’nın çevriyazısı ve tıpkıbasımıyla yayınlandı. “İBB belleğine sahip çıkıyor” mottosuyla yapılan çalışmada Şehremaneti Mecmuası’nın ilk 4 sayısı okuyucuyla buluştu.

2022 yılı yayınlarımızı incelemek için tıklayınız.




SPOTİFY

Atatürk Kitaplığı, İPA İstanbul Kitaplığı ve Sevgi Soysal Kütüphanesi başta olmak üzere İBB kütüphanelerinde gerçekleştirilen etkinliklere dilediğiniz an ulaşabilmeniz için Spotify hesabımızı yayına açtık.




YENİ SİTE

2022 yılındaki değişimlerden biri de https://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr sayfamızın yenilenen yüzüyle sizlerle buluşması oldu. Sitemizden kütüphane ve müzelerimize ilişkin bilgilere ulaşabilir, güncel sergilerimizden haberdar olabilirsiniz. Etkinlik takvimimizi ve yayın hayatına kazandırdığımız eserleri takip edebilirsiniz. 

Nadir eser, harita, kartpostal, gravür ve süreli yayın gibi çok sayıda eserin yer aldığı dijital koleksiyonumuza sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dijital arşivimize ulaşmak için tıklayınız.


ARAŞTIRMA KÜTÜPHANELERİ 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Atatürk Kitaplığı ve İPA İstanbul Kitaplığı,  akademik çalışmalara kaynak sağlayan araştırma ve belge içerikli bilimsel dermeleriyle ihtisas kütüphaneleri  olarak hizmet veriyor.

Bir süredir kitaplık koleksiyonundan bağımsız çalışanların oluşturduğu yoğunluk sebebiyle bağımsız araştırmacılar ve akademisyenlerin kullanmakta zorlandığı   Atatürk Kitaplığı, çok yakınındaki Sevgi Soysal Kütüphanesi’nin hizmete girmesiyle dönüşüm sürecini tamamladı. Kitaplık, 5 Eylül 2022’den bu yana hem yurt içinden hem yurt dışından bağımsız araştırmacıları ve akademi üyelerini ağırlıyor.

Mimarlık, şehir planlama, kent araştırmaları ve İstanbul alanında akademik çalışmalara kaynak sağlayan İPA Kent Kitaplığı ise 20 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. 

İstanbul hakkında yayınlanmış tüm matbu ve dijital kaynakları bir araya getirmeyi hedefleyen İPA İstanbul Kitaplığı, dermesini geliştirmeye devam ediyor. 




İBB kütüphanelerinde 2022 yılı




İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr