Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

Kütüphane Kuralları


1.1 Kütüphane Üyeliği

Araştırma kütüphanelerimizi kullanacak araştırmacılar ile şube kütüphanelerimizin hizmetlerinden yararlanmak isteyen tüm kullanıcıların, kütüphaneye üye olması gerekmektedir.

Dijital kaynaklara erişmek ve bu kaynaklardan faydalanmak isteyen kullanıcılar, katalog.ibb.gov.tr adresinden online üyelik oluşturabilir.

Üye Ol sekmesiyle oluşturulan üyeliklerle yalnızca dijital koleksiyonumuz görüntülenebilir.

 

Kütüphane Üyeliği İçin;

T.C. vatandaşı olan kullanıcılar, T.C. kimlik numaralarını gösterir bir belgeyle üyelik oluşturarak kütüphane ve ödünç alma hizmetinden yararlanabilir.

Yabancı uyruklu vatandaşlar ise en az 6 aylık oturma izin belgesi ve kimlik kartıyla üyelik gerçekleştirebilir.

Üyelik için kullanıcının adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, e-mail adresi, ikametgâh adresi, doğum tarihi, telefon numarası (2. telefon numarası olarak yakınının telefonu) gerekmektedir. Üyelik için istenen bilgiler eksiksiz verilmelidir.

Üyelik için fotoğraf gerekmektedir. Fotoğraf, üyelik işlemleri sırasında kütüphane görevlisi tarafından çekilmektedir.

Kütüphanelerimizde 10 yaşın altındaki kullanıcıların üyelik işlemleri veli eşliğinde yapılabilir. 5 yaşın altındaki kullanıcılarımız üyelik ve ödünç işlemlerinden faydalanamaz. Bu yaş grubundaki kullanıcılarımızın ödünç alma işlemleri, aileleri üzerinden gerçekleştirilebilir.

İkametgâhı İstanbul dışında olan kullanıcılar, üyelik ve ödünç alma işlemleri için gerekli bilgileri kütüphane personeliyle paylaşarak hizmetlerimizden yararlanabilir.

Herhangi bir İBB kütüphanesine üye olan kullanıcılar, tüm İBB kütüphanelerinden yararlanabilir.

Kullanıcılar, https://www.turkiye.gov.tr/istanbul-buyuksehir-belediyesi adresine girip Belediye Kütüphaneleri Üyelik Bilgileri Sorgulama ve Üyelik Başvurusu başlığına tıklayarak e-devlet üzerinden üyelik işlemlerini gerçekleştirebilir. Yine kullanıcılar, https://katalog.ibb.gov.tr/yordam/ adresi üzerinden Üye Ol seçeneğine tıklayarak veya “Play Store/App Store” üzerinden İstanbul Senin uygulamasını indirerek üyelik işlemlerini tamamlayabilir.

 

1.2 Rezervasyon

Rezervasyon sistemi bulunan kütüphanelerimizi kullanmak isteyen kullanıcılarımız, kütüphaneye gelmeden önce katalog.ibb.gov.tr adresinden kütüphane üyelik bilgileriyle sisteme giriş yapıp üst menüde yer alan Rezervasyon sekmesinden uygun tarih ve saati seçerek rezervasyon işlemini tamamlamalıdır. Rezervasyon sistemiyle alakalı dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:  

1. Oturma alanı bir gün öncesinden rezerve edilebilir.

2. Rezerve edilmiş saatler gri renkte, rezerve edilmemiş saatler yeşil renkte görünür.

3. Kullanıcılar, gelmemeleri durumunda sisteme giriş yapıp Rezervasyon Geçmişi sekmesinden rezervasyonlarını iptal edebilir.

4. Kullanıcılar, rezerve ettikleri koltuk için rezervasyon saatinin ilk 15 dakikası içerisinde QR kod okutmalıdır. Aksi takdirde rezervasyon otomatik olarak iptal olacaktır.

5. Kütüphane görevlisi, gerekli gördüğü takdirde rezervasyonlar üzerinde düzeltme ve/veya iptal işlemi yapabilir.

6. Kullanıcıların 30 dakika mola süresi bulunmaktadır. Bu sürenin aşımı sonrası masasına dönmemiş kullanıcıların rezervasyonu iptal olacaktır.

7. Kullanıcıların, rezervasyon sistemi ile ilgili her türlü sorunu kütüphane bankosundaki görevliye bildirmesi rica olunur.

 

1.3 Kütüphane Kullanımı

Kütüphaneye evcil hayvan, bavul, valiz vb. çantalarla girilmesine müsaade edilmemektedir.

Cep telefonları, çalışma alanlarında sessiz konumda tutulmalı ve bu alanlarda cep telefonuyla konuşulmamalıdır.

Çalışma alanlarında ve koridorlarda gürültüye sebep olacak her türlü davranıştan kaçınılmalıdır.

Kütüphanede sadece kişisel termoslar kullanılabilir. Okuma salonlarında su harici içecek ve yiyecek tüketilmesine müsaade edilmemektedir.

Çalışma alanından çıkarken masalarda çöp bırakılmamalı, kütüphane kullanım alanları temiz tutulmalıdır.

Kütüphane içerisinde kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi araçlarla izinsiz çekim yapılmamalıdır.

Kullanıcılar; kütüphanede müzik dinlerken, video izlerken veya işitsel unsurları olan programları kullanırken kulaklık kullanmalıdır.

Kütüphane kullanım alanları bireysel araştırma ve çalışmalar içindir. Kütüphane personelinin belirlediği alan dışında grup çalışması yapılmasına müsaade edilmemektedir.

Kütüphane kullanıcıları, yanlarında bulunan eşyaları korumakla yükümlüdür. Kütüphane salonunda meydana gelebilecek olası çalınma ve kaybolma durumlarından kütüphane yönetimi sorumlu tutulamaz.

Kütüphanedeki bilgisayarlar sadece eğitim-öğretim ve araştırma amaçlı kullanılabilir.

Kütüphane bilgi kaynaklarına (kitap, dergi, gazete vb. her türlü yayın) ve eşyalarına (bilgisayar, masa, sandalye vb.) zarar veren kullanıcıların üyelikleri iptal edilerek haklarında yasal işlem yapılmak üzere Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bildirilir.

Ödünç alma işlemi yapılmamış hiçbir kitap ve materyalin kullanıcılar tarafından kütüphane dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir.

Temizlik saatlerinde çalışma alanları ve koridorlar boşaltılır, temizlik bitene kadar çalışma alanlarına kullanıcı alınmaz.

30 dakikalık mola bitiminde masasına dönmeyen kullanıcının/kullanıcıların eşyaları salon görevlisi tarafından alınarak masa boşaltılır ve başka bir kullanıcıya tahsis edilir. Bir kullanıcının başka bir kullanıcı için yer ayırmasına müsaade edilmez.

Raflardan alınmış kitaplar masalarda bırakılmalı, rafa yerleştirilmeye çalışılmamalıdır.

Kullanıcıların, kütüphane personeline ait araç-gereçleri izinsiz kullanmasına müsaade edilmemektedir.

Kullanıcılar, kütüphane kurallarına uymakla yükümlüdür. Kütüphane personelinin uyarılarını dikkate almayan, yönergede tarif edilen kurallar dışında hareket eden kullanıcılar hakkında yasal işlem yapılarak kütüphaneyle ilişkisi kesilecektir.

Kullanıcıların, her türlü sorununu kütüphane görevlisine bildirmesi rica olunur.

 

1.4 Ödünç ve İade

Üyeler tek seferde 3 kitap ödünç alma hakkına sahiptir.

Kitap ödünç süresi 30 gündür.

İade tarihi yaklaşan kitabın kullanım süresi bir defaya mahsus olmak üzere 15 gün süre ile uzatılabilir. Bu işlem telefon ya da mail aracılığıyla yapılabileceği gibi kütüphane online üyeliğiyle otomasyon sisteminden de yapılabilir.

Okuyucuya; zamanında iade edilmeyen kitaplar için, geciktirdiği gün süresince yeni kitap ödünç verilmeyecektir.

Ödünç alma ve iade işlemleri kütüphane kapanmadan 15 dakika önce tamamlanır.

Atatürk Kitaplığı ve İPA İstanbul Kitaplığı’nda “Depo Özel Koleksiyonları”, “Müracaat Kitapları”, “Atatürk Kitapları”, “İstanbul Bölümü Kitapları” ve “Süreli Yayınlar” ödünç verilmez.

Şube kütüphanelerindeki “Referans Kitaplar” ve “Süreli Yayınlar” ödünç verilmez.

Ödünç alınan kitabın kaybolması veya hasar görmesi durumunda, kitabın aynısı (aynı yayınevinin basımı) veya kütüphane sorumlusu tarafından belirlenen bir kitabın kütüphaneye teslim edilmesi gerekmektedir.

 

1.5 Fotokopi Hizmeti

Basılı ve elektronik kaynaklar 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile koruma altında olup orijinal kaynaktan yapılacak tarama veya fotokopi çekimi, kitabın bir bölümünü aşmamalıdır. Bu sebeple fotokopi hizmeti sunulan kütüphanelerimizde, eserin yüzde 10’unu aşmayacak şekilde çekim yapılmasına müsaade edilmektedir.

Kütüphanelerde flash disk, CD, e-mail vb. dijital imkânlar kullanılarak çıktı hizmeti verilmemektedir.

 


İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr