Şehrin ihtiyaç duyduğu hizmet alanları göz önünde bulundurarak, değiştirilen yeniden işlevlendirme projeleriyle her yaştan ve kesimden insanın ulaşabileceği yaşam alanları İstanbullularla buluşmaya devam ediyor.
Unutulmuş bir endüstri teknolojisi olan Cendere Pompa İstasyonu, İBB Miras'ın restorasyonu ve işlevlendirme projesiyle paketi, etkinlik ve sergi alanı, çalışma alanları ile dinlenme sergi galerilerine ev sahipliği yapmak üzere İstanbulluların evine katıldı.
Cendere Sanat, yer alan kütüphanemizde sanat ve su kültürü üzerine yoğunlaşan kitap dermesiyle İstanbul'un enerjisine, kültür ve sanat yaşamına katkı sunmak üzere 24 Ekim 2022'de hizmete sunuldu. Cendere Sanat Kütüphanesi, 390 yıllık bir çınar ağacının gölgesinde nefes almak isteyen, sesli ya da sessiz çalışma yoğunluğuna ihtiyaç duyan tüm İstanbullulara hizmet veriyor.
Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan kütüphanemizde ödünç kitap hizmeti bulunmamaktadır.
İstanbul’un günümüze kadar ulaşan az sayıdaki endüstriyel miras yapılarından biri olan Cendere Pompa İstasyonu, kentin ana su hattı olan Taksim su tesislerinin artan ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle II. Abdülhamit tarafından 1902 yılında inşa ettirildi. İstasyon, kentin kaynak sularından beslenen ikinci büyük şebekesi olan Hamidiye Su Sistemi’nin bir parçasıdır. İnşa edildiği dönemde su kalitesi bakımından “en saf ve kaliteli içme suyu” olan Hamidiye sularının, Beşiktaş Yıldız Sarayı’na kadar uzanan yol üzerindeki tüm semtlere dağıtımının sağlandığı Cendere Su İstasyonu’ndan şehirdeki yaklaşık 100 çeşmeye günde 1200 metreküp suyun pompalandığı bilinmektedir. Zaman içinde 33 metre yüksekliğindeki tuğla bacasını kaybeden yapı, elektrikli sisteme geçilmesinin ardından bazı iç mekân alanlarında değişime uğrasa da günümüze özgün dokusunu büyük oranda koruyarak ulaşmayı başardı. 1990’lı yıllara kadar istasyon fonksiyonunu sürdürmekle beraber şehrin sadece birkaç çeşmesine su vermekteydi.