Sayısal arşivimizdeki eserleri incelemek için tıklayın

Artİstanbul Feshane


Tarihi mekanlardan biri daha kapılarını açtı. Artİstanbul Feshane İstanbul’un kültür sanat hayatına katıldı. Geçmişte kömürün enerjisinin elektriğe, emek ve beden gücünün metaya çevrildiği bir çoğaltım merkezi olan Feshane şimdi Haliç kıyısında, suya ve toprağa yakın, yatay, çoğalabilir, kapsayıcı yapısıyla, kentin geleneklerini ve hayallerini birbirine bağlayan bir kültür sanat mekânı olarak yeni hayatına başladı.

Osmanlı’nın ilk sanayi yapılarından olan Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras’ın yürüttüğü titiz restorasyon sürecinin sonunda kente kazandırıldı. İstanbul’un kültür sanat hayatına katılan en önemli mekânlardan biri olan Artİstanbul Feshane, içerisinde yer alan Naile Akıncı Kütüphanesi’yle bir bilgi merkezi görevi de üstleniyor.

22 Haziran 2023’te açılan Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat Meclisi’nin düzenlediği, 19 küratör ve 300 sanatçının katıldığı Ortadan Başlamak adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Farklı tekniklerden ve dönemlerden 400’den fazla eserin yer aldığı, çeşitli etkinliklerle zenginleşecek sergi Haliç kıyısında yer alan Feshane’nin açık ve kapalı alanlarına yayılıyor. 

Feshanenin Tarihi

Feshane, nam-ı diğer Feshane-i Amire, Haliç'in kıyı şeridinde, Eyüp Defterdar Caddesi üstünde konumlanıyor. Osmanlı’nın resmi yapı programı çerçevesinde sanayi yapılarının önemli bir bölümünü oluşturan fabrika-i hümayunlardan (devlete ait fabrikalar) biri olan Feshane ordunun ve halkın fes ihtiyacını karşılamak üzere kuruldu.

Yapıya 1839 yılındaki yangından sonra büyük su depoları ve boyahaneler eklenerek tesis genişletildi. 1843 yılında ise yapıya yün dokuma bölümü eklenerek fabrika biraz daha büyütülmüş̧ oldu. Böylelikle Feshane bir dokuma fabrikasına dönüşerek yünlü dokuma sanayinin de ilk çekirdeğini meydana getirdi.

Tarihi boyunca birçok kez onarımdan geçen ve yeni eklemelerle giderek gelişerek günümüze ulaşan Feshane, tarihsel süreçte sarayın, ordunun, halkın gereksinimlerini karşıladı; zamanında önemli bir iş gücü oluşturdu; teknik kadroların yetiştirilmesine imkân sağladı. 30 Aralık 1949 tarihinde, bir yangın geçiren Feshane’nin ahşap malzeme ambarları yandı. Onarım sürecinde yanan yerler yeniden inşa edildi. 1986 yılında Haliç çevresinin yeniden düzenlemesini içeren proje kapsamında bazı bölümleri yıkılan, bazı bölümleri ise Bakırköy Pamuklu Sanayi İşletmesi’ne nakledilen Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyeti durdurulduktan sonra kırk beş̧ yıllığına Eczacıbaşı Vakfı'na tevdi edildi. Yeni dönemde Feshane, 1989 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı Kültür ve Sanat Vakfı’nın desteğiyle III. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yaptı. Bu süreçte mevcut yapının bazı bölümleri kaldırılarak yeniden düzenlendi. 1990 yılında tekrar İBB’ye devredilen yapı, 1998 yılında fuar, kongre, sergi vb. kültürel-sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmak üzere restore edildi. 

Artİstanbul Feshane Pazartesi hariç her gün 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyarete açık ve ücretsizdir.



Artİstanbul Feshane


Hizmetler


Pazartesi hariç tüm günler: 10:00 - 20.00 / Pazartesi: Kapalı

Giriş ücretsizdir.



İletişim


kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr

Nişanca, Eyüpsultan



İBB ATATÜRK KİTAPLIĞI
Miralay Şefik Bey Sok. No: 6
Taksim, Beyoğlu - İstanbul
Telefon: 0212 249 95 65
0212 249 09 45
kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr